Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κείμενα αντικείμενα μαθηματικής εκπαίδευσης
Όψεις και ζητήματα μάθησης και διδασκαλίας των μαθηματικών


Συλλογή είκοσι κειμένων, τα οποία έχουν δημοσιευτεί ή παρουσιαστεί σε ομιλίες και συνέδρια, και τα οποία συνδέονται θεματικά μεταξύ τους ή κάποια από αυτά επικαλύπτονται, αλλά όχι σε κομβικά τους σημεία. Δεν έχουν γραφεί και δεν παρουσιάζονται ως κεφάλαια ενός βιβλίου, αλλά ως αυτοτελείς προσεγγίσεις των πολύπλοκων όψεων της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών στο σχολείο. Τα κείμενα αυτής της συλλογής αυτής δεν επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις στο πλήθος των ερωτημάτων που εγείρουν τα θέματα που θίγουν, αλλά να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου προβληματισμού και συζήτησης για τα θέματα αυτά, αλλά και όλα τα συναφή ζητήματα που σχετίζονται με τη μάθηση και τη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο και εκτός του σχολείου.
Κατεβάστε το βιβλίο εδώ:
http://users.uoa.gr/~dchasapis/books/keimena-antikeimena.pdf

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020


ΤΟ YIN-YANG (陰陽)


Στην αρχαία κινέζικη φιλοσοφία και στη θρησκεία του Ταοϊσμού, το Γιν-Γιάνγκ   είναι ένα σύμβολο το οποίο αποτυπώνει την ιδέα ότι φαινομενικά αντίθετες καταστάσεις μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται και να είναι αλληλεξαρτώμενες και πως η μία  μπορεί να δημιουργεί την άλλη εξαιτίας της μεταξύ τους αλληλοσύνδεσης. Το σκοτάδι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το φώς, το μαύρο χωρίς το άσπρο κ.α

Το σύμβολο του Γιν-Γιανκ είναι ένας κύκλος που χωρίζεται από μια καμπύλη γραμμή σε δύο ίσα μέρη και το οποίο έχει μια ενδιαφέρουσα γεωμετρία, αλλά και πολλές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις.



Ας σχεδιάσουμε ένα Γιν-Γιάνγκ

Χρειαζόμαστε έναν διαβήτη, ένα χάρακα, ένα μολύβι και μια γομολάστιχα. 


Τώρα μπορούμε να ζωγραφίσουμε με τη γεωμετρία του Γιν-Γιανγκ 
και τη φαντασία μας


Μπορούμε και να ασχοληθούμε με τη γεωμετρία του Γιν-Γιανγκ

Να αποδείξουμε ότι το εμβαδόν του Γιν είναι ίσο με το εμβαδόν του Γιάνκ.




               
Μπορούμε να σχεδιάσουμε και μια παραλλαγή του Γιν-Γιάνγκ




Μπορούμε και να ασχοληθούμε με τη γεωμετρία του σχήματος που σχεδιάσαμε


Να αποδείξουμε ότι τα εμβαδά των τριών μερών είναι ίσα μεταξύ τους






Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ

Στο άρθρο αυτό προτείνεται η εισαγωγή και η χρήση μαθηματικών κειμένων στη διδασκαλία των μαθηματικών. Μικρών σε έκταση αποσπασμάτων πρωτότυπων κειμένων, τα οποία κατά περίπτωση χαρακτηρίζουν περιόδους της ιστορίας των μαθηματικών. Κάθε κείμενο διαβάζεται και συζητείται από μια συγκεκριμένη οπτική, ενώ έχει σημασία η, κατά το δυνατόν, ανάγνωση του στο πρωτότυπο.  Τα κείμενα αυτά μπορούν να οργανωθούν σε σειρές με άξονα μια έννοια, μια τεχνική ή μια όψη των μαθηματικών.

Ολόκληρο το άρθρο στο σύνδεσμο http://users.uoa.gr/~dchasapis/papers/Istorika%20keimena.pdf


Τετάρτη 15 Απριλίου 2020


Πρακτικά Διημέρων Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών

• Στην ιστοσελίδα

 http://users.uoa.gr/~dchasapis/ 

διατίθενται ελεύθερα όλα τα Πρακτικά των Διημέρων Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών σε μορφή PDF.

• Τα Διήμερα Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν κάθε χρόνο, από το έτος 2002 έως και το 2015 , με την επιστημονική ευθύνη του Δημήτρη Χασάπη, καθηγητή μαθηματικής εκπαίδευσης στο Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. μέχρι το 2006 και στη συνέχεια στο Τ.Ε.Α.Π.Η. του Ε.Κ.Π.Α. με κύριο στόχο την ανάδειξη και τη συζήτηση επίκαιρων ζητημάτων της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών.

• Στα Διήμερα συμμετείχαν με προσκλεκλημένες ομιλίες γνωστοί ερευνητές της μαθηματικής εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.


• Τα Πρακτικά κάθε Διημέρου κυκλοφόρησαν σε ειδική έκδοση (έντυπη και CD)